wtorek, 21 maja 2019

POLĘDWICA WOŁOWA z musem z POMIDORÓW

Szlachetna i pyszna polędwica wołowa, podana w nietuzinkowy sposób .

Składniki
70 dag polędwicy wołowej
5 dag suszonych pomidorów
1 łyżka cukru  trzcinowego
1 łyżka musztardy rosyjskiej
8 ząbków marynowanego czosnku w oleju z ziołami
1,50 dag kaparów
4 dag orzeszków piniowych
1 bagietka
100 ml oliwy
1 łyżka chrzanu jabłkowego
Do smaku:
oregano suszone
tymianek
pieprz kolorowy ziarnisty
czosnek suszony
chili z solą morską
Do dekoracji:
świeże listki bazylii
Jabłuszka kaparowe
Sposób przygotowania
W  moździerzu rozetrzeć cukier, po 2 łyżeczki tymianku suszonego, czosnku suszonego i ziaren pieprzu kolorowego. Dodać do smaku sól morską z chili .
Polędwicę wysmarować dokładnie z każdej strony musztardą rosyjską. Starte przyprawy wysypać na deskę. Polędwicę obtoczyć w przyprawach. Na patelni rozgrzać oliwę. Polędwicę obsmażyć z każdej strony, przełożyć  do naczynia żaroodpornego. Piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Do miski przełożyć  suszone pomidory, 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, marynowany czosnek, 2 łyżki oleju z marynowanego czosnku, orzeszki pinii, kapary. Doprawić do smaku oregano suszonym i solą morską z chili. Całość zblendować. Bagietkę pokroić na kromki i nałożyć  na nie mus z suszonych pomidorów. Polędwicę wyjąć  z piekarnika, nakryć  folią aluminiową i odstawić na 5 minut, następnie pokroić na grube plastry i przełożyć na ręcznik papierowy. Na talerzu ułożyć  grzanki z musem z pomidorów suszonych, dekorować świeżymi listkami bazylii oraz jabłuszkami kaparowymi. Obok ułożyć  plastry mięsa wraz z łyżką chrzanu jabłkowego. Całość można oprószyć solą z chili.

 Przepis zainspirowany od Roberta Sowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz