Jajka są
przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego
przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy. Jajka
to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12,
kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu,
wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy
przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki
żółtej i poprawia widzenie.
PAPRYKA to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak, jest
warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole
mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz
chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne
rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona
stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych
A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości.
Jajka faszerowane to przystawka, która gości na prawie każdym stole, szczególnie na wielkanocnym. Jest łatwa do zrobienia i można kombinować na wiele sposobów i smaków. Dziś jedno z najprostszych nadzień, wzbogacone jakże zdrową i kolorową papryką- zwłaszcza gdy za oknem szaro, biało i zimno. Dodatkowa porcja Wit. C mile widziana:)
Składniki
6 jaj
15 dkg żółtego sera
3 łyżki majonezu
3 rzodkiewki
po 1/4 papryki żółtej,
czerwonej i pomarańczowej
szczypiorek
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na
twardo, obrać, przeciąć na połówki i wyjąć żółtka łyżeczką . żółtka
rozgnieść widelcem, dodać majonez, starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty
i pokrojone drobno rzodkiewki, oraz połowę szczypiorku. Doprawić wg uznania
solą i pieprzem. Napełnić gotowym farszem polówki białek i udekorować drobno
pokrojonymi paprykami i szczypiorkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz