Strony

10 Pomysłów Na:

Warto wiedzieć

niedziela, 20 stycznia 2019

KOLOROWE JAJKA faszerowane

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.

PAPRYKA to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak, jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości.  
Jajka faszerowane to przystawka, która gości na prawie każdym stole, szczególnie  na wielkanocnym. Jest  łatwa do zrobienia i można kombinować na wiele sposobów i smaków. Dziś jedno z najprostszych nadzień, wzbogacone jakże zdrową i kolorową papryką- zwłaszcza gdy za oknem szaro, biało i zimno. Dodatkowa porcja Wit. C mile widziana:)

Składniki
6 jaj
15 dkg żółtego sera
3 łyżki majonezu
3 rzodkiewki
po 1/4 papryki żółtej, czerwonej i pomarańczowej
szczypiorek
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, obrać, przeciąć na połówki i wyjąć żółtka  łyżeczką . żółtka rozgnieść widelcem, dodać majonez, starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty i pokrojone drobno rzodkiewki, oraz połowę szczypiorku. Doprawić wg uznania solą i pieprzem. Napełnić gotowym farszem polówki białek i udekorować drobno pokrojonymi paprykami i szczypiorkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz