Strony

10 Pomysłów Na:

Warto wiedzieć

czwartek, 20 września 2018

ROLADKI DROBIOWE w SOSIE Śliwkowym

ŚLIWKI mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor.
 Zapobiegają zaparciom, działają jak miotła na przewód  pokarmowy i gromadzący się w komórkach tłuszcz oraz cholesterol (węgierki i renklody)Pod względem wartości odżywczych oraz witamin i błonnika bogatsze są śliwki suszone, jednak mają one pięć razy więcej kalorii niż śliwki surowe. Chociaż śliwki nie są bogate w witaminę C, dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze.  zawierają też : potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor oraz sporo witamin z grupy B,  wpływają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie. Dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
Jesień powoli wkrada się do naszego życia, ale żeby nie było nudno i ponuro to proponuje dziś na obiad :Drobiowe roladki ze śliwkami z kaszą  gryczaną i sosem śliwkowym. Myślę ,że to ciekawy pomysł na odmianę fileta z kurczaka , a przy tym smacznie  i zdrowo.
Składniki
2 podwójne filety z piersi kurczaka
  śliwki suszone opakowanie 150g
kasza gryczana prażona 200 g ( 2 woreczki)
śliwki świeże 15 szt.
2 ząbki czosnku
imbir świeży lub mielony 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
sól, ocet 1 łyżka
ostra papryka do smaku
pieprz,
płatki czosnku świeżo mielone
rozmaryn
olej
dekoracja
śliwka świeża,
śliwki suszone 3 szt
kasztany, kwiaty, świeczka
Sposób przygotowania
Mięso umyć, osuszyć, rozbić dość mocno.
Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem mielonym, papryka, rozmarynem. położyć po 3-4 śliwki suszone
 Zwinąć w roladę, spiąć wykałaczkami

Na rozgrzany olej kłaść roladki i zrumienić z każdej strony, następnie podlać niewielką ilością wody ( można troszkę maggi dodać) i dusić ok 15 min pod przykryciem.
 Zrobić sos:
15 szt śliwek świeżych umyć ,wypestkować , dodać imbir, czosnek i wszystko zmiksować w blenderze.
Przełożyć do garnka o grubym dnie i gotować ok godzinę aż odparują płyny
(Podobnie jak się robi powidła.)
Dodać cukier, sól i ocet, ostra paprykę, zagotować.
 Do wrzątku osolonego wrzucić kaszę i gotować ok 20 min( wg producenta)
 Podawać kaszę , roladki i sos

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz