Jeśli
chcemy coś dobrego do kawy, ale jest za ciepło by odpalać piekarnik –
proponuję szybkie ciasto bez pieczenia. Połączenie herbatników z masą z
kaszy manny i kakao, z dodatkiem orzechów. U mnie w formie „torta”
Składniki
2 duże opakowania herbatników ( ok 280 g)
1,1 litra mleka
4/5 szkl. kaszy manny błyskawicznej
3/4 szkl cukru
20 dag masła
1 szkl. łuskanych orzechów włoskich
5 dag płatków migdałów
1 czekolada gorzka
2 łyżki ciemnego kakao
Sposób przygotowania
Masło
rozpuścić, dodać cukier i kakao-wymieszać. Dodać litr mleka, mannę i
ciągle mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu ,aż masa zgęstnieje .
Dodać orzechy włoskie i wymieszać . Blaszkę ( 24×26) wyłożyć
papierem do pieczenia.( u mnie mała tortownica). Na dno wyłożyć warstwę
herbatników, a na nie 1/3 gorącej masy, wyrównać powierzchnię. Przykryć
kolejną warstwą herbatników- i znowu masę i tak do wyczerpania obu
składników. Przykryć herbatnikami. Zagotować pozostałe 100 ml mleka,
dodać połamaną czekoladę i mieszać ,aż czekolada całkowicie się
rozpuści. Polewą posmarować ciasto. Posypać płatkami migdałów. Włożyć do
lodówki na 3-4 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz