Eleganckie Ciasto miodowe przełożone kremem budyniowym i kajmakiem, otulone karmelizowanymi orzechami.
Składniki
60 dag mąki pszennej3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
2 żółtka
20 dag masła
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) Polewa orzechowa: 125 g masła
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów włoskich Krem 1: 2 opakowania budyniu śmietankowego Budyń do ciast i kremów bez cukru śmietankowy 4 łyżki cukru
Krem 2: 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (300 g)
Sposób przygotowania
Mąkę
wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z masłem. Dodać pozostałe
składniki i zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 3 części. Wylepić
cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy o wymiarach 25 x
35 cm (lub nieco większe), wyłożone papierem do pieczenia.
Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową (wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy).
Upiec wszystkie części ciasta, w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (blat z orzechami warto piec chwilę dłużej). Ugotować budynie śmietankowe+ cukier, zużywając 1/2 mleka mniej niż jest w przepisie.
Przygotować polewę kajmakową. W tym celu puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny. Na
jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć gorący budyń, przykryć
drugim plackiem posmarowanym polewą kajmakową, a następnie nakryć
plackiem z polewą orzechową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz